Advies

VOORKOM VOETPROBLEMEN…

  • Inspecteer de voeten liefst dagelijks. let op roodheid, blaren, wondjes, likdoorns, eeltranden, kloven en verkleurende nagels 
  • Was uw voeten dagelijks, gebruik zo min mogelijk zeep.
  • Loop niet op blote voeten als er sprake is van verminderd gevoel.
  • Dep de voeten goed droog tussen de tenen, niet wrijven.
  • Knip de nagels recht af (niet te kort).
  • Gebruik gave wollen of katoenen sokken of kousen zonder harde naden of stoppen.
  • Gebruik bij koude voeten geen kruik, maar slaapsokken.
  • Beweging is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten. Fiets of loop elke dag een stukje.


Gun uzelf goede schoenen
Gezonde voeten steekt u in goede schoenen. Het is beter om jarenlang plezier te hebben van één paar goede schoenen dan één jaar last te hebben van vijf paar slechte schoenen.

Wintertenen

Wintertenen ontstaan als gevolg van een slechte doorbloeding in de voeten. De kleinste bloedvaten vertonen een abnormale reactie op kou. Normaal laten deze kleine bloedvaten minder bloed door om afkoeling tegen te gaan. Hierdoor is de temperatuur in het lichaam beter op peil te houden. Als de temperatuur in de huid te laag wordt verwijden deze vaatjes zich juist zodat de huid beter doorbloed raakt en weer warmer wordt.

Bij wintertenen reageren de vaatjes anders. De grotere en diep gelegen vaten worden bij blootstelling aan kou langduring dichtgekepen en verwijden zich daarna niet automatisch. De kleinere opervlakkig gelegen vaatjes gaan juist opstaan, dit om de afsluiting dieper in de huid op te vangen.

Het resultaat is rood/blauwe jeukende en branderige plekken. Deze plekken kunnen zich ook voor doen op handen, neuspunt, dijen en randjes van het oor. Soms kunnen er zelfs blaren of wonden onstaan.

Preciese oorzaak van deze reactie in niet bekend. Erfelijkheid kan een rol spelen maar ook een slecht voedingspatroon heeft invloed.

De behandeling bestaat uit voorkomen en de huid in een goede conditie houden. Vermijd blootstelling aan extreme kou. Ben je gevoeling voor wintertenen en je moet toch de kou in, smeer je voeten dan van tevoren in met een vette creme(vb vaseline). Dit geeft de voeten wat extra isolatie. Vooral temperatuur wisselingen zijn funest. Dus niet je koude voeten op de verwarming leggen. Goede voetmassage kan een gunstige invloed hebben. Draag leren schoenen en sokken of kousen van een natuurlijk materiaal. Wees bedacht op zweet voeten. Bij aan gedane plekken kunnen cremes worden toegepast die de doorboeding bevorderen

 

Zweetvoeten

Zweten heeft een normale en nuttige functie in ons lichaam. Het reguleert onze temperatuur en zorgt voor het afscheiden van afvalstofffen. Sons kan dit echter (plaatselijk) extreme vormen aannemen. Voor de betrokken en zijn of haar omgeving een zeer hinderlijk handicape.

Hoewel zweet zelf reukloos is zorgen de bacterieën die op de huid leven voor de bekende voetengeur. Deze bacterieën gedijen in een warme vochtige omgeving waardoor het probleem in stand wordt gehouden. Daarbij heeft overmatige transpiratie negetieve gevolgen voor de huid. Deze verweekt en gaat gemakkelijk stuk. De huid wordt ook gevoeliger voor infecties(vb huidschimmels). Door de verweekte huid neemt ook de kans op ingroeiende nagels toe.

Een goede behandeling begint met een goede hygiëne. Was uw voeten dagelijks, bij voorkeur met lauwwarm water en droog ze nauwkeuring af. Wissel geregeld van schoenen en sokken. Laat schoenen regelmatig een dagje “uitdampen”. Kies voor natuurlijke materialen zoals leer katoen en wol. Zweet voeten zijn een bekent probleem voor mensen die ivm werk op veiligheidschoenen moeten lopen.

Er zijn crèmes en gels verkrijgbaar die als deodorant en antitransparant werken. Pas op met absorberende poeder. Als deze zich met vocht mengt kan het gaan klonteren en kunnen er drukpunten ontstaan. Vooral diabetespatienten moeten hierop bedacht zijn.

 

 Kloven

 Voor veel mensen in dit een bekend probleem in de zomer. Door een doge huid en de aanwezigheid van eelt, barst de huid als het ware open.Vooral de hielen zijn hier voor gevoelig. Voorkom dat het zover komt en bezoek tijdig de pedicure om de harde randen eelt te laten verwijderen. Ook als de kloven reeds open liggen is dit belangrijk omdat eelt niet aan elkaar kan groeien waardoor de kloven dus open blijven. Wat kunt u zelf doen? Smeren en nog eens smeren. Het liefst met een vette creme. Ook daarin kan de pedicure u adviseren